Teelt info


De crocus Sativus bollen van onze kwekerij kunnen het best vanaf half augustus tot eind september geplant worden.
Om te beginnen heeft u grond nodig die kalkrijk, humusrijk en goed doorlatend is. De zuurtegraad, oftewel de Ph, van de grond moet tussen de 6 en 8 liggen.
Ook is het erg belangrijk dat er op deze grond nooit eerder bloembol gewassen gekweekt zijn uit dezelfde familie als de crocus Sativus, de Iridaceae. Dit om te vermijden dat uw bollen ziek zullen worden door wellicht achtergebleven ziektekiemen, schimmels, bacteriƫn of aaltjes. Nog beter is het om uw bollen op een stuk grond te kweken waarop nooit eerder een bol- of knolgewas gekweekt is.

De bollen kunnen op verschillende manieren geplant worden. Op welke manier u ze kunt planten ligt aan het vochtdoorlatende vermogen van uw grond. Als er na een flinke regenbui op uw grond een lange tijd plassen blijven staan dan is het vochtdoorlatende vermogen minder goed dan wanneer de plassen na een uur al weg zijn. Het planten van de bollen gebeurt vrijwel altijd op 'regels'. Dit betekend dat er eerst langs een lijn een gleuf wordt gegraven van zo'n 10 tot 15 centimeter diep. De lengte van de gleuf is weer afhankelijk van de hoeveelheid bollen en de grootte van het stuk grond dat u wilt beplanten. Nadat de gleuf gegraven is kunt u de bollen rechtop, met het 'pluimpje' naar boven, in de regel planten.

De afstand tussen de bollen is afhankelijk van de bolmaat waar ik later nog verder op in zal gaan.

Voor de afstand tussen de regels kunt u zo'n 15 centimeter aanhouden. Als u de eerste regel geplant heeft schuift u de lijn dus 15 centimeter op en graaft u langs deze lijn de volgende gleuf waarbij u de eerste gleuf, met de grond die uit de tweede komt, weer afdekt.
Als u zo vier regels geplant heeft is het verstandig om tussen de vierde en vijfde regel een pad van zo'n 25 centimeter te houden zodat u zo makkelijker het onkruid kunt wieden en natuurlijk de saffraan kunt oogsten. De paden brengt u elke keer tussen vier regels aan. Bij grond die minder vochtdoorlatend is kunt u de paden het beste tot op zo'n 15 tot 20 centimeter diep uitgraven zodat de bollen in een "verhoogd" plantbed komen te staan en waarbij de paden dienen om het regenwater weg te voeren. Bij grond die slecht doorlatend is raad ik aan om na elke twee regels een pad van 15 tot 20 centimeter diep aan te houden.

Zoals ik al vertelde is de afstand tussen de bollen afhankelijk van de bolmaat maar ook van het feit of u ze meerdere jaren in de grond laat zitten of dat u ze elk jaar gaat oprooien.

In de commerciele saffraanteelt blijven de crocus Sativus bollen zo'n 5 jaar achter elkaar in de grond zitten waarna ze weer opgerooid worden. De saffraan opbrengst is veelal in het tweede jaar na aanplant op zijn top, waarna het tot het vierde jaar stabiel blijft en daarna minder wordt. Het is wel zo dat in de landen waar deze commerciƫle saffraanteelt zich geconcentreerd heeft, het klimaat er voor zorgt dat in de zomerperiode de bollen voldoende warmte in de grond krijgen, zodat ze in de bol hun bloemen kunnen aanmaken voor het volgende bloeiseizoen. In landen met een 'koelere' zomer, is het zeer aan te raden om de bollen twee jaar achter elkaar in de grond te laten zitten en daarna op te rooien om ze vervolgens, tot u ze weer gaat planten, droog te bewaren bij een temperatuur van zo'n 23 graden Celcius.

Als u besluit om de bollen na twee jaar weer op te rooien is een plantafstand tussen 5 en 10 centimeter tussen de bollen voldoende maar als u de bollen langer in de grond wilt laten zitten is een plantafstand tussen 10 en 20 centimeter nodig omdat de planten elk jaar flink uitdijen en daarom de afstand tussen de planten kleiner wordt. Hierbij geldt natuurlijk de kleinste plantafstand voor de kleinste maat bollen en de grootste afstand voor de grootste maat.

Plantbed afgedekt met gaas
Als u de bollen in een gebied plant waar veel muizen en woelratten voorkomen is het raadzaam om de bollen na het planten af te dekken met wat fijnmazig kippengaas zodat deze knaagdieren geen kans krijgen om zich te goed te doen aan uw bollen. Crocus Sativus bollen zijn een echte delicatesse voor knaagdieren.

In het eerste jaar na aanplant zal de crocus Sativus tussen eind oktober en half november in bloei komen. De bolmaat 9/10 zal per bol in het eerste jaar gemiddeld 1,5 bloemen geven, maat 8/9 gemiddeld 1 bloem en de bollen van maat 7/8 hebben een gemiddeld bloeipercentage van 20% en is daarom meer geschikt voor een meerjarige teelt. Het exacte bloeitijdstip is voornamelijk afhankelijk van wanneer de bol geplant is en van de klimatologische omstandigheden na aanplant.

De crocus bollen zullen in de loop van de herfst en de winter grasachtige, groene bladeren maken die in de lente een lengte van zo'n 30 centimeter zullen krijgen. De plant zal dus in de winter ook groen zijn en kan een vorst tot zo'n -10 graden Celcius verdragen. Wel is het zo, dat als een vorstperiode lang aanhoudt, het verstandig kan zijn om het gewas met een vliesdoek of met wat stro af te dekken aangezien een koude wind het gewas zodanig kan uitdrogen dat het afsterft. Als het gewas tijdens een vorstperiode afgedekt wordt met een laag sneeuw is dat helemaal niet erg, sneeuw is namelijk het beste afdek materiaal wat je kunt wensen tijdens een strenge winter, het zorgt ervoor dat de bollen in de grond niet bevriezen en het houdt het gewas vochtig genoeg zodat het niet kapot vriest.
In de lente, als het al weer wat warmer wordt, kunt u het gewas bemesten met wat organische mest. Het is een beetje afhankelijk van de grondsoort en de inhoud van de grond of u veel of weinig dient te bemesten.

Tijdens de teelt hoeft de crocus Sativus eigenlijk niet beregend te worden, alleen in het geval van extreme droogte, is een water gift zeer welkom. Deze kan dan het beste 's avonds of 's morgens vroeg gegeven worden.

In de loop van mei of in juni, afhankelijk van in welk klimaat u de saffraan bollen kweekt, zullen de bladeren van de crocus langzaam geel/bruin worden. Zodra de bladeren totaal verdord zijn, en u deze zonder moeite uit de grond kan trekken, kunnen de bollen gerooid worden. Als u de bollen meerdere jaren in de grond wilt laten zitten kunt u het beste de verdorde bladeren weghalen zodat u alle ruimte krijgt op de grond onkruid vrij te houden. Zolang de bollen in 'rust' zijn kunt de grond door middel van schoffelen onkruid vrij houden. Een andere techniek die ook gebruikt wordt is het onkruid 'afbranden' met een gasbrander.

Tijdens de teelt kunt u de onkruiden het beste met de hand wegtrekken. Het is vooral noodzakelijk er voor te zorgen dat de zogenaamde 'wortelonkruiden' geen kans krijgen om zich in het plantbed te vermeerderen. Wortelonkruiden zijn lastig te bestrijden omdat ze een moeilijk te verwijderen wortelstelsel hebben die naarmate de plant groter wordt zich steeds verder uitbreidt in de grond.

De saffraanoogst!

Het beste is om de gehele bloem te plukken als deze zich net geopend heeft. Als u alle bloemen verzameld heeft kunt u ze uitspreiden op bijvoorbeeld een dienblad of gewoon op tafel. Hierna trekt u voorzichtig de drie rode stampers uit de bloemen.
De stampers zullen vooralsnog met hun uiteinden aan elkaar vast zitten. Omdat de beste saffraan verkregen wordt van alleen het rode gedeelte van de stampers, kunt u dus het gedeelte waar de stamper overgaat van rood naar licht geel en wit het beste weggooien zodat u uiteindelijk alleen de rode gedeeltes van de stampers overhoudt die u vervolgens op een schaaltje verzameld.

Als u alle stampers verzameld heeft kunt u overgaan tot het drogen. Als u dit op een traditionele manier wilt doen kunt u de stampers op een zeer fijnmazig rooster uitspreiden en daarna boven een vuurtje roosteren totdat de stampers voldoende droog zijn.
Een meer moderne manier om de stampers te drogen is in een keukenoven. U spreidt de stampers evenredig uit over het ovenrooster dat met bakpapier is bedekt. Daarna plaatst u het rooster midden in de oven en laat de stampers bij zo'n 90 graden Celcius drogen. Houd goed in de gaten of de stampers al droog genoeg zijn want als de stampers te lang in de oven blijven zal de kwaliteit van de saffraan minder worden. Zodra de stampers niet meer aan elkaar kleven en mooi opgedroogd zijn, kunt u ze weer uit de oven halen.
Dit proces zal tussen de 10 en 20 minuten duren, afhankelijk van de hoeveelheid stampers die u per keer droogt. De gedroogde stampers hebben nu al het uiterlijk van saffraan maar om het echt saffraan te laten worden dienen de gedroogde stampers minstens een maand in luchtdichte verpakking, in het donker te worden opgeborgen.
Als u na deze maand de verpakking opent komt de geur van saffraan u al tegemoet en is de saffraan klaar voor gebruik.

Contact

Social Media

Contact Adres

Bloembollenbedrijf J.C.Koot

Vennewatersweg 29

1935AR Egmond Binnen

Nederland

Telefoon: +31 624590389

E-mail :info@sativus.com